רשלנות רפואית היא נושא קריטי ורגיש, במיוחד כאשר מדובר במקרים המובילים לפציעות לידה כמו אספיקציה (תשניק בלידה). לידת תינוק עם תשניק עקב רשלנות רפואית כרוכה בהגשת תביעת רשלנות רפואית שתוכיח סדרה של סוגיות רפואיות שהתבצעו באופן לקוי, והשלכות אתיות על הנפגעים ובני משפחותיהם.
מה זה אספיקציה ואיך היא נגרמת?
זהו תשניק סב-לידתי שמתרחש כאשר תינוק אינו מקבל מספיק חמצן לפני, במהלך או מיד לאחר הלידה, ומצב זה עלול להוביל לסיבוכים בריאותיים שונים, לרבות נזק מוחי, שעלולות להיות להם השפעות ארוכות טווח על התפתחות הילד ואיכות חייו.
אספיקציה נגרמת כתוצאה אפשרית של כל אחד מהתרחישים הבאים:
- רמות חמצן שאינן מספיקות בדם היולדת
- דרכי הנשימה של התינוק חסומות
- לחץ הדם של האם גבוה או נמוך מדי
- צניחה או דחיסה של חבל הטבור של התינוק
- הפרדה מוקדמת של השליה מהרחם.
גורמים לתשניק בהקשרים של רשלנות רפואית
רשלנות רפואית המובילה לחנק עשויה להיות כרוכה במספר תרחישים, כולל:
עיכוב בהעברת היולדת לניתוח. אם יש סימנים ברורים למצוקה עוברית, כמו דופק לא תקין, והרופא המיילד והצוות הרפואי מעכבים את העברת היולדת לניתוח, עלול להתרחש מצב של חוסר חמצן ממושך.
פיקוח שאינו תקין. העדר מעקב נכון של קצב הלב של העובר במהלך הלידה עלול להוביל להחמצת סימני מצוקה, ודחיית ההתערבויות הנדרשות.
שימוש לא נכון במכשירי לידה. שימוש לא נכון במלקחיים או במחלצי ואקום עלול להוביל לצירים ממושכים או לפגיעה ישירה בתינוק, ולגרום להיווצרות אספיקציה.
הימנעות מזיהוי בזמן של מצבים רפואיים אצל היולדת וטיפול בהם. מצבים כמו רעלת הריון או זיהומים שאינם מטופלים כראוי, עלולים להשפיע על העברת החמצן לעובר.
שגיאות בטיפול. מתן או מינון לא נכון של תרופות במהלך הלידה עלולים להשפיע על רמות החמצן של התינוק.
איך רופאים וצוותים רפואיים צריכים לזהות תשניק לידה
רופאים וצוותים רפואיים יכולים וצריכים לזהות תשניק בלידה על ידי איתור המצבים הבאים:
- מעקב אחר בעיות נוירולוגיות.
- בדיקת רמות חומצה.
- מדידת ציון אפגר (דפיקות לב, צבע, רפלקסים ונשימה).
- הקפדה על פיקוח צמוד אחר מד הדופק של העובר.
כאשר מוניטור לב העובר מאותת על בעיה בקצב הלב של התינוק, יש לנקוט בצעדים מיידיים לתיקון קצב הלב של התינוק. אם לא ניתן לתקן את קצב הלב, יש לנקוט בפעולות חירום, כגון ניתוח קיסרי חירום.
הליך זה נדרש להתבצע בתוך 30 דקות, אולם ביצוע ההליך תוך 15 דקות או פחות יספק את התוצאה הטובה ביותר לתינוק.
השלכות הרשלנות הרפואית על התינוק
כאשר אין מספיק חמצן לתינוק לפני, במהלך או אחרי הלידה, הוא עלול לסבול מדופק נמוך ומלחץ דם נמוך במצב שישפיע באופן שלילי על זרימת הדם בכל הגוף.
אם מצבים אלו מתרחשים, התינוק עלול לסבול מחוסר אספקת דם מספקת לאיבריו, מה שעלול לגרום לו להתפתחות נזק לאיברים, לרקמות ולתאים. אם אין זרימת חמצן מספקת, הלב, מערכת העיכול, הכליות והריאות של התינוק יכולים להיפגע.
אם הרופא המיילד והצוות הרפואי שמטפלים ביולדת ובתינוק אינם מזהים את סימני האזהרה של אספיקציה או שאינם נוקטים מיד בצעדים הנדרשים, התינוק עלול לסבול מהשלכות קשות. מלבד שיתוק, נזק מוחי והתפתחות שיתוק מוחין, התינוק עלול גם למות.
רופאים, אחיות, צוותים רפואיים והנהלות בתי חולים עשויים לפספס את הסימנים של בעיות לידה אלו, עלולים לא להגיב מספיק מהר כדי לספק את הטיפול הראוי או אפילו לטעות במהלך הטיפול למניעת פציעות הלידה.
השלכות משפטיות ואתיות
כאשר יש חשד לתשניק כתוצאה מרשלנות רפואית, מתעוררות השלכות משפטיות ואתיות משמעותיות, ולהורים יש עילה לפתוח בהליך משפטי באמצעות הגשת תביעה, כדי להוכיח שרמת הזהירות הנדרשת לא התקיימה, ושהפרה זו גרמה ישירות לתשניק ולנזקים לטווח הארוך.
ההשפעה של פציעת לידה כמו אספיקציה היא עמוקה. משפחות עלולות להתמודד עם טראומה רגשית, עומסים כלכליים עקב טיפול רפואי מתמשך, והתמודדות לכל החיים שכרוכה בטיפול בילד עם מוגבלות.
האמצעים שרופאים וצוותים רפואיים צריכים לנקוט בהם כדי למנוע רשלנות רפואית
מניעת רשלנות רפואית כרוכה בהקפדה על אמצעים נדרשים שנקבעים בהנחיות האבחון והטיול במטופלים, כמו תקשורת מקצועית, מקיפה ומפורטת בין הרופא המיילד לצוות הרפואי, על מנת שניתן יהיה לטפל במהירות בכל סיבוך שמתרחש.
חייבת גם להתבצע הקפדה חסרת פשרות על הנחיות טיפול רפואיות שנקבעו, על מנת להפחית את הסיכון לטעויות במהלך הלידה.
כמה מילים לסיום
רשלנות רפואית המובילה למצב של אספיקציה היא אירוע טרגי עם השלכות חמורות, לכן יש רופאים מיילדים וצוותים רפואיים נדרשים לגלות ערנות, ולהקפיד על ההנחיות הרפואיות שנקבעו על ידי משרד הבריאות.
משפחות שנפגעו צריכות להבין את זכויותיהן ולפנות לייעוץ משפטי, כדי לתבוע את מלוא הנזקים מהאחראים, ולזכות בפיצוי הולם, שאולי לא יפצה על הסבל שנגרם, אבל יאפשר להורים להעניק את הטיפול הנדרש לילד שנפגע.